Luonnollinen Synnytys

Marie Mongan, amerikkalainen äiti, hypnoterapeutti ja "uudistusajattelija" kehitti HypnoBirthing® -metodin n 20 vuotta sitten USA:ssa. Hänen mukaansa hypnoosin (syvän rentoutumisen) käyttö synnytyksessä edesauttaa synnytyksen luonnollista kulkua ja ehkäisee pelon ja kivun kokemuksia.

Monganin kehittämä metodi perustuu Englantilaisen synnytyslääkärin Grantly Dick-Readin työssä keräämiin havaintoihin. Dick-Read toimi synnytyslääkärinä Lontoossa 1900-luvun alussa ja hän havainnoi toistuvasti, kuinka naiset, jotka suhtautuivat synnytykseensä rauhallisesti ja positiivisesti, tunsivat vähemmän kipua kuin naiset, jotka pelkäsivät synnytystä. Dick-Read tajusi, että pelko johti yleiseen jännitystilaan joka sai lihakset tiukentumaan ja jännittymään (kohtu mukaanlukien) ja tästä oli usein seurauksena vaikeutunut ja kivulias synnytys.

Mongan yhdisti Dick-Readin aatteet ja omat tietonsa hypnoosin käytöstä jännityksen ja kivun ehkäisyyn ja tuloksena syntyi kokonaisvaltainen synnytysohjelma, "HypnoBirthing®". Kun äiti pysyy mieleltään rentoutuneena ja luottavaisena myös synnytyslihakset (kohtu, synnytyskanava) pysyvät rentoina ja työskentelevät luonnonmukaisesti, juuri niin kuin niiden pitääkin. Epäluonnollinen kipu synnytyksessä voidaan siis välttää opiskelemalla etukäteen rentoutustekniikoita sekä omaksumalla positiivinen asenne synnytystä kohtaan, luottamalla omiin voimavaroihin. Kun äiti oppii konkreettisia tekniikoita, joilla hän pystyy poistamaan pelon ja jännityksen tunteet myös kehossa oleva jännitystila laukeaa. Synnytyksen avautumisvaiheessa voi toki olla voimallisiakin tuntemuksia, mutta näiden ei tarvitse olla kivuliaita. Kun supistukset otetaan vastaan positiivisessa ja rentoutuneessa mielentilassa, ne kykenevät tekemään tehtävänsä luonnollisesti ilman pelon / stressin aiheuttamaa jännitystilaa. Nämä tuntemukset koetaan rentoutuneessa tilassa ”paineen” tai ”aaltojen” kaltaisina (voimallisina) tuntemuksina, mutta ei luonnottomana kipuna.

On hyvä muistaa myös, että synnytys, joka saa edetä omalla painollaan ja johon ei puututa ulkopuolisin interventioin, on yleensä turvallisin synnytys sekä äidille että vauvalle. Myös vauva hyötyy rauhallisesta synnytyksestä, jossa hän saa laskeutua alas ja ulos omaan tahtiinsa, työskennellen sopusoinnussa äidin kanssa.

Luonnollinen Synnytys –kurssit perustuvat Monganin kehittämään HypnoBirthing® -metodiin. Kursseilla käydään läpi erilaisia hengitys-, visualisointi- sekä (syvä)rentoutustekniikoita, jotka auttavat äitiä pysymään rauhallisena ja luottavaisena koko synnytyksen ajan. Kurssilla opitaan kuinka itsensä voi saattaa syvään rentoutumisen tilaan käyttäen selkeitä itsehypnoosi- sekä hengitystekniikoita ja mielikuvaharjoituksia. Kumppanille opetetaan, kuinka kosketuksen ja äänen avulla voi luontevasti tehostaa äidin rentoutumista ja auttaa häntä luottamaan itseensä loppuun asti. Nämä harjoitukset sekä kurssilla katsotut videot sekä siellä jaettava rentoutus - CD yhdessä auttavat sekä äitiä että hänen synnytyskumppaniaan valmentautumaan niin, että kun synnytyksen aika tulee, äiti työskentelee luonnollisesti kehonsa kanssa, antaen synnytyksen edetä omalla painollaan, luottaen itseensä, kumppaniinsa ja vauvaansa.