Jaana Cowasji

Olen 45-vuotias äiti, Psykologian maisteri, hypnoosivalmentaja sekä englannin opettaja. Poikani Joshua on 18v ja tyttäreni Jessica on 13v. Opiskelin psykologiaa Englannissa, jossa myös kouluttauduin hypnosynnytys-valmentajaksi.

Olen pitänyt synnytysvalmennuskursseja ja yksityisvalmennusta vuodesta 2008 eteenpäin sekä kouluttanut kätilöitä ympäri Suomen. Kollegani Jenna Moisalan kanssa kehitimme "Rento Synnytys" - verkkovalmennuskurssin vuonna 2017, jonka avulla olemme pystyneet valmentamaan yhä useampia synnyttäjiä ja heidän kumppaneitaan.

Ensimmäinen synnytykseni vuonna 2000 Oulussa oli haastava ja sain myös komplikaation, joka johti siihen, että menetin ison määrän verta. Tästä jäi hämmentynyt olo, varsinkin kun en oikein keltään saanut selkeitä vastauksia siitä, miksi näin oikein kävi. Päätinkin, että jos vielä jossain vaiheessa synnytän uudelleen, niin otan asioista selvää ja aion myös valmistautua paremmin, niin että omalta osaltani maksimoin synnytyksen onnistumisen ja vältän yllättävät komplikaatio

Tulinkin raskaaksi viitisen vuotta myöhemmin Englannissa ja näin neuvolassa mainoksen HypnoBirthing® - kursseista. Päätimme mieheni kanssa mennä mukaan ja opimmekin kurssilla juuri niitä seikkoja, joita kaipasin: kuinka voin itse vaikuttaa synnytykseni kulkuun positiivisesti sen luonnollista kulkua edistäen - rentoutumalla ja myös "hyväksyvästi antautumalla" avautumisvaiheessa - ei vastustaa eikä jännittää supistusaaltoja vaan toivottaa ne tervetulleiksi pysymällä rentona, antaen niiden tehdä omaa luonnollista työtään.

Mielestäni juuri tällä omalla asennoitumisellani oli todella suuri merkitys toisessa synnytyksessäni: hyväksyvä asenne ("jokainen supistusaalto tuo vauvaani lähemmäs minua") ja rentoutus auttoivat synnytystä etenemään juuri sopivaan tahtiin - tämä synnytys oli selkeästi lyhyempi ja tiesin, mitä kehossani tapahtuu eri vaiheissa.

Pieni tyttäreni syntyi lempeästi ja turvallisesti. Tällä kertaa istukkani tuli myös ulos hienosti ja ehjänä, toisin kuin ensimmäisessä synnytyksessä. Tämä synnytys oli niin vakuuttava ja hieno kokemus, että sain siitä motivaation kouluttautua hypnosynnytys-valmentajaksi ja tuoda ensimmäisenä tätä hienoa menetelmää Suomeen.

Olen innoissani siitä, miten hyvin hypnosynnytyksen perusajatus: rentoutunut, luonnollinen synnytys on otettu täällä vastaan ja haluan olla mukana levittämässä tätä tärkeää ja hienoa asiaa koko maahan. Myös monet kätilöt ovat kiinnostuneet tästä metodista ja pidän kursseja myös terveydenhuoltoalan ammattilaisille.

Vapaa-ajallani harrastan meditointia, joogaa, lukemista ja matkustelua. Olen ollut pitkään kiinnostunut Intialaisesta filosofiasta ja kulttuuriperinnöstä. Englanti on minulle myös läheinen maa ja käymmekin siellä säännöllisesti sukulaisten ja ystävien luona.